
Håll Havet Rent - nätverket för ett renare hav
Håll Havet Rent grundades 2017 av Håll Sverige Rent med visionen om ett hav utan plast. Nätverket är en plattform där svenska företag, myndigheter och experter delar erfarenheter och kunskap med varandra. Vi startar initiativ som driver på förändring och vi engagerar företagsledare, politiker och samhällsbyggare i frågan om ett rent hav.
För att uppnå visionen har nätverkets medlemmar valt att samlas under en gemensam agenda:
• Eliminera onödig plast i våra verksamheter
• Utveckla nya förpackningar med nedskräpnings- och återvinningsaspekten som utgångspunkt
• Inspirera branschen, konsumenter och beslutsfattare
Medlemmar i nätverket åtar sig att arbeta för att ändra sin verksamhet så att vi i praktiken åstadkommer skillnad. Sedan starten har medlemmarna arbetat med 67 åtaganden. Vi har skrivit debattartiklar för att väcka frågan och höja medvetandet. 2018 blev vi också nominerade till Nordiska rådets miljöpris.
Håll Sverige Rent stödjer genom Håll Havet Rent-nätverket Ellen MacArthur Foundations initiativ "A line in the sand", där fler än 250 organisationer världen över skrivit på ett globalt åtagande för minska plastnedskräpningen i havet.
Kunskapspartners
I Håll Havet Rent-nätverket träffar medlemmarna inte bara varandra, utan även forskare, myndighetsrepresentanter och andra strategiska nyckelpersoner.
Följande kunskapspartners är en del av Håll Havet Rent-nätverket:
Johanna Eriksson
Utredare på Havs- och vattenmyndigheten, där hon främst arbetar med marint skräp. Johanna arbetar för tillfället på uppdrag av regeringen med en utredning gällande möjligheten att minska plastens negativa miljöeffekter.
Bethanie Carney Almroth (som berättar om plast på Håll Havet Rent-galan på bilden bredvid)
Docent vid Göteborgs universitet, marinbiolog och ekotoxikolog. Bethanies forskning fokuserar på fiskfysiologi och mekanismer för effekter av exponering för miljöföroreningar i fisk.
Anna Fråne
Arbetar med avfalls- och återvinningsfrågor på IVL Svenska Miljöinstitutet. Speciellt fokus i Annas arbete är insamling och materialåtervinning av plastavfall, elektronikavfall, bygg- och rivningsavfall och avfallsstatistik.
Malin Göransson
Handläggare på Kretsloppsenheten på Naturvårdsverkets Samhällsavdelning. Malin arbetar med producentansvaret för förpackningar och returpapper samt förordningen om plastpåsar. Malin är också aktuell i Naturvårdsverkets regeringsuppdrag för minskad nedskräpning av plast.
Anna Kärrman
Docent i miljökemi, ansvarig för Analysvetenskapligt program i kemi med inriktning mot forensik, och forskningsledare i gruppen Miljö och Hälsa på Forskningscentrum MTM. Annas forskning ligger inom området långlivade kemikaliers spridning i miljön, dess källor och människors exponering. Speciellt fokus är på fluorkemikalier, så kallade PFAS-ämnen, och mikroplaster.
